Het pensioenfonds belegt jouw premie volgens het lifecycle-principe. Hierbij zijn het risico en rendement van de beleggingen afgestemd op de periode tot jouw pensioendatum. Als je gaat deelnemen aan de netto pensioenregeling moet je een lifecycleprofiel kiezen. 
 

Voordat je een lifecycleprofiel kiest, stel je jouw risicoprofiel vast. Dit doe je met een vragenlijst in ‘Mijn Pensioen’. De vragen gaan over je risicobereidheid en je kennis en ervaring met beleggen. 

Na het vaststellen van je risicoprofiel maak je een keuze uit één van de drie lifecycleprofielen:

  • Neutraal
  • Defensief – In dit profiel zijn het risico en het rendement naar verwachting lager dan bij het neutrale lifecycleprofiel.
  • Offensief – In dit profiel zijn het risico en het rendement naar verwachting hoger dan bij het neutrale lifecycleprofiel. 

De beleggingen met een hoog risico bestaan uit aandelen, onroerend goed, grondstoffen en obligaties opkomende markten. De beleggingen met een laag risico zijn beleggingen in bedrijfs- en staatsobligaties in euro’s. 

De onderliggende beleggingen van de lifecycleprofielen bestaan uit indexfondsen. Dit zijn fondsen die een brede portefeuille aan beleggingen passief volgen. Daarmee beperken we het risico en de kosten binnen ieder beleggingsprofiel. 

Maak je geen keuze? Dan beleggen wij jouw premie volgens het neutrale lifecycleprofiel. Je kunt maandelijks je gekozen profiel wijzigen. Daarvoor moet je wel opnieuw je risicoprofiel vaststellen met de vragenlijst in ‘Mijn Pensioen’.

Vanaf 58 jaar kan je daarnaast kiezen voor doorbeleggen na de pensioendatum. Wij beleggen dan je pensioenkapitaal  volgens het lifecycleprofiel Doorbeleggen. Het risico en het rendement zijn dan naar verwachting hoger dan bij het neutrale lifecycleprofiel.