Het pensioenfonds belegt jouw premie volgens het lifecycle-principe. Hierbij zijn het risico en rendement van de beleggingen afgestemd op de periode tot jouw pensioendatum. Als je gaat deelnemen aan de netto pensioenregeling moet je een lifecycle-profiel kiezen. 
 

Voordat je een lifecycle-profiel kiest, stel je jouw risicoprofiel vast. Dit doe je met een vragenlijst in ‘Mijn Pensioen’. De vragen gaan over je risicobereidheid en je kennis en ervaring met beleggen. 

Na het vaststellen van je risicoprofiel maak je een keuze uit één van de drie lifecycle-profielen:

  • Neutraal
  • Defensief – In dit profiel zijn het risico en het rendement naar verwachting lager dan bij het neutrale lifecycle profiel.
  • Offensief – In dit profiel zijn het risico en het rendement naar verwachting hoger dan bij het neutrale lifecycle profiel. 

De beleggingen met een hoog risico bestaan uit aandelen, onroerend goed, grondstoffen en obligaties opkomende markten. De beleggingen met een laag risico zijn beleggingen in bedrijfs- en staatsobligaties in euro’s. 

De onderliggende beleggingen van de lifecycle-profielen bestaan uit indexfondsen. Dit zijn fondsen die een brede portefeuille aan beleggingen passief volgen. Daarmee beperken we het risico en de kosten binnen ieder beleggingsprofiel. 

Maak je geen keuze? Dan beleggen wij jouw premie volgens het neutrale lifecycle profiel. Je kunt maandelijks je gekozen profiel wijzigen. Daarvoor moet je wel opnieuw je risicoprofiel vaststellen met de vragenlijst in ‘Mijn Pensioen’.

Je kunt daarnaast na de pensioendatum kiezen voor doorbeleggen. Het risico en het rendement zijn dan naar verwachting hoger dan bij het neutrale lifecycle-profiel.